Wykaż, że długość przekątnej kwadratu o boku długości \(\displaystyle{ (\sqrt{11+6\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}}}\) jest liczbą naturalną. Oblicz obwód i pole tego kwadratu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu mile widziane wytłumaczenie. Pomocnikowi oczywiście z miejsca daje punkcik.
wykaż, że długość przekątnej kwadratu jest liczbą nat
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
wykaż, że długość przekątnej kwadratu jest liczbą nat
\(\displaystyle{ 4 (\sqrt{11+6\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}})}\) - obwod
\(\displaystyle{ (\sqrt{11+6\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}})^{2}}\) - pole
\(\displaystyle{ 2 (\sqrt{11+6\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}})^{2} = x^{2}}\) x- przekatna
\(\displaystyle{ (\sqrt{11+6\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}})^{2}}\) - pole
\(\displaystyle{ 2 (\sqrt{11+6\sqrt{2}}-\sqrt{11-6\sqrt{2}})^{2} = x^{2}}\) x- przekatna