Punkty A ,B , C , D leżą na jednym okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 16 lis 2013, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Punkty A ,B , C , D leżą na jednym okręgu.
Odcinki \(\displaystyle{ |AC|}\) i \(\displaystyle{ |BD|}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ P}\). Pokazać, że jeśli \(\displaystyle{ | PA| \cdot |PC| = |PB| \cdot |PD|}\), to punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) leżą na jednym okręgu.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 21:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Htorb
- Użytkownik
- Posty: 120
- Rejestracja: 5 sie 2013, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 17 razy
Punkty A ,B , C , D leżą na jednym okręgu.
\(\displaystyle{ \frac{PA}{PB} = \frac{PD}{PC}\\ \angle CPD=\angle APB}\)
czyli \(\displaystyle{ PAB \equiv CDP}\). Rachunek na kątach i wychodzi.
czyli \(\displaystyle{ PAB \equiv CDP}\). Rachunek na kątach i wychodzi.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2013, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Punkty A ,B , C , D leżą na jednym okręgu.
Na pewno chciałeś napisać, że te trójkąty są przystające?Htorb pisze:czyli \(\displaystyle{ PAB \equiv CDP}\)