sin15=.... wykazanie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Aerodynamiczny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 lis 2013, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn

sin15=.... wykazanie

Post autor: Aerodynamiczny »

Witam, mam problem z uzasadnieniem że \(\displaystyle{ \sin 15= \frac{ \sqrt{6} - \sqrt{2} }{4}}\)

Zrobiłem rysunek na stronie [ciach!] i opisałem policzyłem że \(\displaystyle{ \sin 15=\frac{ \sqrt{2 - \sqrt{3} } }{2}}\) niby te wartości są równe ale jak przekształcić mój wynik na ten który trzeba wykazać?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, o 19:42 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Link do konkurencyjnego serwisu. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

sin15=.... wykazanie

Post autor: mortan517 »

\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2 - \sqrt{3} } }{2} = \frac{ 2\sqrt{2 - \sqrt{3} } }{4} = \frac{ \sqrt{8 - 4\sqrt{3} } }{4}=...}\)
ODPOWIEDZ