1. Przekrój poprzeczny tortu jest trójkątem rownoramiennym. Uzasadnij ze jesli poktoimy tort wzdłuz srodkowych bokow trojkąta , to kazdy gosc otrzyma jedna z szesciu równych czesci.
2. Stosunek przekątnych rombu wynosi 3;4. Oblicz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb oraz cosinus kąta ostrego rombu
dwa zadanka
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2006, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
dwa zadanka
2)
sprawa sprowadza się do zastosowania kilku wzorów.
Pole rombu to płowa iloczynu przekątnych ale to samo pole można zapisać jako poza tym \(\displaystyle{ \frac{d_{1}}{d_{2}}=\frac{3}{4}}\) jako stosunek krótszej przekątnej do dłuższej przekątnej. Weź też pod uwagę, że przekątne dzielą się na połow i przecinają się pod katem prostym. Więc skoro a jest bokiem rombu to \(\displaystyle{ a^{2}=(\frac{1}{2}d_{1})^{2}+(\frac{1}{2}d_{2})^{2}}\)
promień koła wpisanego w romb jest równy połowie wysokości rombu.
sprawa sprowadza się do zastosowania kilku wzorów.
Pole rombu to płowa iloczynu przekątnych ale to samo pole można zapisać jako poza tym \(\displaystyle{ \frac{d_{1}}{d_{2}}=\frac{3}{4}}\) jako stosunek krótszej przekątnej do dłuższej przekątnej. Weź też pod uwagę, że przekątne dzielą się na połow i przecinają się pod katem prostym. Więc skoro a jest bokiem rombu to \(\displaystyle{ a^{2}=(\frac{1}{2}d_{1})^{2}+(\frac{1}{2}d_{2})^{2}}\)
promień koła wpisanego w romb jest równy połowie wysokości rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 13:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
dwa zadanka
1. Przekrój poprzeczny tortu jest trójkątem rownoramiennym. Uzasadnij ze jesli poktoimy tort wzdłuz srodkowych bokow trojkąta , to kazdy gosc otrzyma jedna z szesciu równych czesci.
Umie ktoś rozwiązać to zadanie?? Pomóżcie...
Umie ktoś rozwiązać to zadanie?? Pomóżcie...