Pole trójkąta równoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
grzes1906656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 lis 2013, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: grzes1906656 »

Pole trójkąta równoramiennego jest równe \(\displaystyle{ 25}\) a kąt między ramionami ma miarę \(\displaystyle{ 30}\) stopni. Oblicz długości boków.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 19:41 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: piasek101 »

Istnieje wzór na pole z bokami i sinusem kąta między nimi.
grzes1906656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 lis 2013, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: grzes1906656 »

ale jaki ten wzor
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Pole trójkąta równoramiennego

Post autor: Vether »

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}ac \sin{ \beta } = \frac{1}{2}ab \sin{ \gamma} = \frac{1}{2}bc \sin{ \alpha }}\)
ODPOWIEDZ