Podstawy trapezu prostokątnego mają długość 15 cm i 6 cm, a
Podstawy trapezu prostokątnego mają długość 15 cm i 6 cm, a krótsza przekątna ma długość 7,5 cm. Oblicz obwód tego trapezu.
Pole wyliczyłam wyszło 47,25 cm^2 a obwód mi nie wychodzi
Obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Obwód trapezu
pole ok a dłuższe ramie z pitagorasa liczysz, masz wysokość \(\displaystyle{ 4.5}\) i różnicę \(\displaystyle{ 15-6}\)
czyli \(\displaystyle{ 9^2 + 4.5^2 = c^2}\)
w czym problem?
czyli \(\displaystyle{ 9^2 + 4.5^2 = c^2}\)
w czym problem?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 wrz 2010, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dębica
- Podziękował: 8 razy
Obwód trapezu
Tak liczyłam, ale wychodzi że c= \(\displaystyle{ \sqrt{101,25}}\) A wtedy obwód wynosi 25,5+ \(\displaystyle{ \sqrt{101,25}}\) W odpowiedziach mam O= \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) (17+3\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) Więc jednak coś źle mi wychodzi..