1.
Mojemu prowadzącemu z zależności (jak najbardziej dla mnie zrozumiałej):
\(\displaystyle{ l \ = \ k \ - \ ctg \alpha}\)
wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ \frac{dl}{d \alpha }\ = \ \frac { a } {sin^2 \alpha }}\)
Nie mam zapisanych kroków jak do tego doszedł, dlatego też tego nie widzę.
2.
Rozważamy półkole (ciągła linia).
Prowadzący od razu zapisał taką zależność:
\(\displaystyle{ dl \ = \ 2R \cdot d \beta}\)
Mógłby ktoś pokazać skąd się wyżej podane zależności wzięły?
Zał. k= const, a=constPrzekształcenie z funkcji długości na funkcję kąta
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Przekształcenie z funkcji długości na funkcję kąta
1.
\(\displaystyle{ l = k -a \ ctg \alpha}\)
Równanie rózniczkuję (liczę pochodną) po zmiennej \(\displaystyle{ \alpha}\)
(1) \(\displaystyle{ l ^{'} _{ \alpha } =\left( k -a \ ctg \alpha\right) ^{'} _{ \alpha }}\)
Pochodna ze stałej k to zero
\(\displaystyle{ \left(\ ctg \alpha\right) ^{'} _{ \alpha }= \frac{-1}{sin ^{2} \alpha }}\)
A fizycy zamiast zapisu \(\displaystyle{ l ^{'} _{ \alpha }}\) wolą zapis \(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \alpha }}\)
stąd wynik równania (1)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \alpha }=0-a\frac{-1}{sin ^{2} \alpha }}\)
co daje Twój wynik
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \alpha }=\frac{a}{sin ^{2} \alpha }}\)
2. Długość łuku jest proporcjonalna do kąta środkowego
\(\displaystyle{ l~ \approx \alpha}\)
a cały obwód odpowiada kątowi pełnemu (w radianach)
\(\displaystyle{ 2 \pi R \approx 2 \pi}\)
(Zamaist podójnej fali powinna być pojedyńcza ale nie znam jej kodu w tym edytorze)
Stąd z proporcji (mnożąc na krzyż) masz
\(\displaystyle{ l \cdot 2 \pi = \alpha \cdot 2 \pi R}\)
\(\displaystyle{ l= \alpha R}\)
W tójkącie równoramiennym którego ramiona wynoszą R, a kąt środkowy \(\displaystyle{ \alpha}\)
pozostałe dwa kąty ( \(\displaystyle{ \beta}\) )są równe .
\(\displaystyle{ \alpha= \pi -2 \beta}\)
stąd
\(\displaystyle{ l= \alpha R=\left( \pi -2 \beta \right) R}\)
Różniczkując równanie \(\displaystyle{ l= \pi R -2 \beta R}\) po zmiennej \(\displaystyle{ \beta}\) masz
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \beta } =-2R}\)
i stąd wynik
\(\displaystyle{ \mbox{d}l=-2R \mbox{d}B}\)
A raczejJungleMan pisze: \(\displaystyle{ l = k - \ ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ l = k -a \ ctg \alpha}\)
Równanie rózniczkuję (liczę pochodną) po zmiennej \(\displaystyle{ \alpha}\)
(1) \(\displaystyle{ l ^{'} _{ \alpha } =\left( k -a \ ctg \alpha\right) ^{'} _{ \alpha }}\)
Pochodna ze stałej k to zero
\(\displaystyle{ \left(\ ctg \alpha\right) ^{'} _{ \alpha }= \frac{-1}{sin ^{2} \alpha }}\)
A fizycy zamiast zapisu \(\displaystyle{ l ^{'} _{ \alpha }}\) wolą zapis \(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \alpha }}\)
stąd wynik równania (1)
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \alpha }=0-a\frac{-1}{sin ^{2} \alpha }}\)
co daje Twój wynik
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \alpha }=\frac{a}{sin ^{2} \alpha }}\)
2. Długość łuku jest proporcjonalna do kąta środkowego
\(\displaystyle{ l~ \approx \alpha}\)
a cały obwód odpowiada kątowi pełnemu (w radianach)
\(\displaystyle{ 2 \pi R \approx 2 \pi}\)
(Zamaist podójnej fali powinna być pojedyńcza ale nie znam jej kodu w tym edytorze)
Stąd z proporcji (mnożąc na krzyż) masz
\(\displaystyle{ l \cdot 2 \pi = \alpha \cdot 2 \pi R}\)
\(\displaystyle{ l= \alpha R}\)
W tójkącie równoramiennym którego ramiona wynoszą R, a kąt środkowy \(\displaystyle{ \alpha}\)
pozostałe dwa kąty ( \(\displaystyle{ \beta}\) )są równe .
\(\displaystyle{ \alpha= \pi -2 \beta}\)
stąd
\(\displaystyle{ l= \alpha R=\left( \pi -2 \beta \right) R}\)
Różniczkując równanie \(\displaystyle{ l= \pi R -2 \beta R}\) po zmiennej \(\displaystyle{ \beta}\) masz
\(\displaystyle{ \frac{ \mbox{d}l}{ \mbox{d} \beta } =-2R}\)
i stąd wynik
\(\displaystyle{ \mbox{d}l=-2R \mbox{d}B}\)