Wielokaty foremne
Wielokaty foremne
Mam problem z pewnym zadaniem.A brzmi ono mianowicie: Długość okręgu wpisanego w sześciokąt foremny jest równa 4Π .Oblicz pole tego sześcianu.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wielokaty foremne
Promień okregu wpisanego:
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2{\pi}r=4{\pi}}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2{\pi}r=4{\pi}}\)