objętość bryły / symbol

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Matka Chrzestna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 14 paź 2005, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: niedługo Warszawa ;)
Podziękował: 143 razy

objętość bryły / symbol

Post autor: Matka Chrzestna »

Symbol \(\displaystyle{ max(a,b)}\) oznacza nie mniejszą z liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Funkcja \(\displaystyle{ f: -> R}\) zadana jest wzorem

\(\displaystyle{ f(x)=max(sinx, \frac{1}{2})}\).

a)Sporządź wykres tej funkcji \(\displaystyle{ f}\).
b) Oblicz objętość bryły ograniczonej powiedzchnią powstałą z obrotu wykresu funkcji \(\displaystyle{ f}\) dookoła osi odciętych oraz płaszczyznami \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=\pi}\).

zwłaszcza chodzi mi o podpunkt b
dzięki za pomoc
pozdrawiam
ODPOWIEDZ