Długości boków równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hadzne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2013, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długości boków równoległoboku

Post autor: hadzne »

Obwód równoległoboku ABCD jest równy 18,
\(\displaystyle{ \left| AC\right| = 9;\left| BD\right| = \sqrt{33}}\)
Oblicz długości boków równoległoboku.
gus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 15 razy

Długości boków równoległoboku

Post autor: gus »

\(\displaystyle{ \frac{d _{1} ^{2}+ d _{2} ^{2} }{2}=a ^{2} + b ^{2}}\)

Użyj tego wzoru.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Długości boków równoległoboku

Post autor: lukasz1804 »

Równość podana przez gus jest konsekwencją twierdzenia kosinusów i wzoru redukcyjnego.
Dokładniejsza wskazówka:    
hadzne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2013, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Długości boków równoległoboku

Post autor: hadzne »

Wychodzą piękne liczby\(\displaystyle{ x= \frac{9- \sqrt{33} }{2} \wedge y= \frac{9+ \sqrt{33} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ x= \frac{9+ \sqrt{33} }{2} \wedge y= \frac{9- \sqrt{33} }{2}}\)
Dzięki lukasz1804 za sposób i gus za wzorek
ODPOWIEDZ