długość odcinka w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Cliassi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sty 2013, o 13:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

długość odcinka w trapezie

Post autor: Cliassi »

Trapez \(\displaystyle{ ABCD}\) ma podstawy \(\displaystyle{ AB=a}\), \(\displaystyle{ CD=b}\), \(\displaystyle{ a<b}\). Znaleźć długość odcinka \(\displaystyle{ EF}\) równoległego do podstaw takiego, że stosunek pola czworokąta \(\displaystyle{ ABEF}\) do pola czworokąta \(\displaystyle{ CD EF}\) było równe \(\displaystyle{ k=2}\). Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie ? nie wiem jak się za nie zabrać
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 16:30 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ