W trapezie rownoramienym, ktory NIE JESt rownoleglobokiem, ramie ma dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{34}}\), a przekatna 13. Oblicz pole trapezu oraz dlugosci jego podstaw, wiedzac, ze odcinek laczacy srodki ramion ma dl. 12.
prosze o pomoc..
TRapez rownoramienny- obliczenie pola i dl. podstaw
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
TRapez rownoramienny- obliczenie pola i dl. podstaw
a-krótsza podstawa
b-dłuzsza podstawa
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
teraz wysokosc juz łatwo mozna obliczyc z tw. pitagorasa w ktorym przeciwprostokatna wynosi 13 natomiast przyprostokatna wynosi \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ h^2+144=169}\)
majac to juz łatwo z .tw pitagorasa mozna obliczyc dl.podstaw
b-dłuzsza podstawa
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ a+b=24}\)
teraz wysokosc juz łatwo mozna obliczyc z tw. pitagorasa w ktorym przeciwprostokatna wynosi 13 natomiast przyprostokatna wynosi \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=12}\)
\(\displaystyle{ h^2+144=169}\)
majac to juz łatwo z .tw pitagorasa mozna obliczyc dl.podstaw