Witam!!!
Borykam się z problemem przeliczenia w odpowiedniej skali pola powierzchni z przekroju poprzecznego rzeki. Otóż rysunek jest w skali skażonej \(\displaystyle{ 1:\frac{1}{5}}\) w programie pole tej figury mi obliczyło \(\displaystyle{ 19}\) jednostek i jak to teraz przelicz na wartości rzeczywiste w metrach kwadratowych?
przeliczanie pola ze skali
przeliczanie pola ze skali
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, o 20:35 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
przeliczanie pola ze skali
1. Trzeba wiedzieć jaka jest jednostka rysunku.
2. Jeżeli skala liniowa rysunku wynosi \(\displaystyle{ 1: \frac{1}{5}}\) to skala powierzchni wynosi \(\displaystyle{ 1: \frac{1}{25}}\)
2. Jeżeli skala liniowa rysunku wynosi \(\displaystyle{ 1: \frac{1}{5}}\) to skala powierzchni wynosi \(\displaystyle{ 1: \frac{1}{25}}\)
przeliczanie pola ze skali
czyli to co mi wyjdzie w odpowiedniej wielkosci na rysunku mam podzielic przez 25?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
przeliczanie pola ze skali
Nie pomyliły Ci się kolejności? rzekja w rzeczyswistości wydawała mi się zawsze dłuższa niż ta na rysunku...
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
przeliczanie pola ze skali
Raczej nie.
Standardowo skala \(\displaystyle{ 1:x}\) oznacza, że jednej jednostce na rysunku odpowiada \(\displaystyle{ x}\) jednostek w rzeczywistości, np. skala \(\displaystyle{ 1:200 \ 000}\) oznacza, że \(\displaystyle{ 1 \ cm}\) na rysunku, to \(\displaystyle{ 200 \ 000 \ cm}\) (czyli \(\displaystyle{ 2 \ km}\)) w rzeczywistości.
Ponieważ w zadaniu jest skala \(\displaystyle{ 1:0,2}\) to ozncza, że wymiary na rysunku są większe niż w rzeczywistości (patrz poniższa korekta/dodatkowe wyjaśnienie).
-- 15 paź 2013, o 12:39 --
Nie zwróciłem uwagi, że w zadaniu użyto sformułowania skala skażona. Domyślam się (nie wiem czy słusznie), że może to oznaczać, że jest to "dodatkowa skala"(*) dotycząca tylko przekroju poprzecznego rzeki. Jeżeli tak, to uzyskany z pomiaru wynik podzielony przez \(\displaystyle{ 25}\) należałoby jeszcze pomnożyć uwzględniając skalę całej mapy.
(*) Rzeka narysowana na mapie jest pięć razy szersza i pięć razy głębsza niż wynikałoby to ze skali całej mapy. Mówiąc inaczej jest to skala liczona nie do wymiarów rzeczywistych ale do wymiarów narysowanej mapy w skali ogólnej.
Standardowo skala \(\displaystyle{ 1:x}\) oznacza, że jednej jednostce na rysunku odpowiada \(\displaystyle{ x}\) jednostek w rzeczywistości, np. skala \(\displaystyle{ 1:200 \ 000}\) oznacza, że \(\displaystyle{ 1 \ cm}\) na rysunku, to \(\displaystyle{ 200 \ 000 \ cm}\) (czyli \(\displaystyle{ 2 \ km}\)) w rzeczywistości.
Ponieważ w zadaniu jest skala \(\displaystyle{ 1:0,2}\) to ozncza, że wymiary na rysunku są większe niż w rzeczywistości (patrz poniższa korekta/dodatkowe wyjaśnienie).
-- 15 paź 2013, o 12:39 --
Nie zwróciłem uwagi, że w zadaniu użyto sformułowania skala skażona. Domyślam się (nie wiem czy słusznie), że może to oznaczać, że jest to "dodatkowa skala"(*) dotycząca tylko przekroju poprzecznego rzeki. Jeżeli tak, to uzyskany z pomiaru wynik podzielony przez \(\displaystyle{ 25}\) należałoby jeszcze pomnożyć uwzględniając skalę całej mapy.
(*) Rzeka narysowana na mapie jest pięć razy szersza i pięć razy głębsza niż wynikałoby to ze skali całej mapy. Mówiąc inaczej jest to skala liczona nie do wymiarów rzeczywistych ale do wymiarów narysowanej mapy w skali ogólnej.
przeliczanie pola ze skali
jeszcze inaczej
skala skażona \(\displaystyle{ 1:\frac{1}{5}}\) to znaczy, ze wymiary pionowe czyli głębokość jest \(\displaystyle{ 1:1}\) natomiast szerokość rzeki w skali \(\displaystyle{ 1:5}\) i problem jest taki, ze pole w programie wychodzi mi \(\displaystyle{ 19}\) i nie wiem jak to teraz przeliczyć na rzeczywiste skoro pionowe wielkości są inaczej mnożone a poziome inaczej
skala skażona \(\displaystyle{ 1:\frac{1}{5}}\) to znaczy, ze wymiary pionowe czyli głębokość jest \(\displaystyle{ 1:1}\) natomiast szerokość rzeki w skali \(\displaystyle{ 1:5}\) i problem jest taki, ze pole w programie wychodzi mi \(\displaystyle{ 19}\) i nie wiem jak to teraz przeliczyć na rzeczywiste skoro pionowe wielkości są inaczej mnożone a poziome inaczej
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013, o 17:04 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy