Witam! Mam takie zadanko:
Dla \(\displaystyle{ n \ge 6}\) niech \(\displaystyle{ q_{n}}\) oznacza długość najdłuższej przekątnej n-kąta foremnego, którego bok ma długość 1. Oblicz granicę \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} q_{n}}\).
Pozdrawiam
Granica najdłuższej przekątnej n-kąta foremnego o boku 1
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Granica najdłuższej przekątnej n-kąta foremnego o boku 1
Wpisz ten wielokąt w okrąg. Długość najdłuższej przekątnej będzie dążyła do długości średnicy. Pozostaje ją policzyć i przejść z \(\displaystyle{ n}\) do nieskończoności.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 2 razy
Granica najdłuższej przekątnej n-kąta foremnego o boku 1
Dzięki Ale czy da się z tego zrobić jakiś wzór na długość przekątnej n-kąta? Bo właśnie w tym mam problem.
Jest też drugie podobne zadanie i wiem że będzie dążyć do \(\displaystyle{ \pi}\), ale podobnie nie wiem jak znaleźć wzór:
Dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) niech \(\displaystyle{ S_{n}}\) oznacza pole n-kąta formenego opisanego na kole o promieniu 1. Oblicz granicę \(\displaystyle{ S_{n}}\)
Jest też drugie podobne zadanie i wiem że będzie dążyć do \(\displaystyle{ \pi}\), ale podobnie nie wiem jak znaleźć wzór:
Dla \(\displaystyle{ n \ge 3}\) niech \(\displaystyle{ S_{n}}\) oznacza pole n-kąta formenego opisanego na kole o promieniu 1. Oblicz granicę \(\displaystyle{ S_{n}}\)