\(\displaystyle{ P=18}\)
\(\displaystyle{ L=2(5+ \sqrt{13} )}\)
\(\displaystyle{ d _{1} = 5}\)
\(\displaystyle{ d _{2} = \sqrt{13}}\)
Prowizorka-obrazek
W kluczu odpowiedzi
\(\displaystyle{ r = 3/2 * (5-\sqrt{13})}\)
Jakakolwiek zabawa wolframem nie bardzo mi pomogła
Mam kilka pytań na przyszłość
1. Czy koło wpisane w deltoid ma środek zawsze na przecięciu przekątnych? // nieważne
2. Czy jest na obliczenie tego jakiś stały, niezawodny wzór?
Powoli z gimpa dochodzę do odkrycia ameryki, że wychodzi to z wysokości boków ^^
Koło w deltoidzie, dane pole, przekątne i obwód deltoidu
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Koło w deltoidzie, dane pole, przekątne i obwód deltoidu
1. Zazwyczaj tak nie jest i środek okręgu wpisanego nie jest punktem przecięcia przekątnych. Tak będzie dopiero dla kwadratu.
2. Jest wzór który zawsze działa:
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}}\) gdzie \(\displaystyle{ P}\) to pole a \(\displaystyle{ p}\) to połowa obwodu. To działa dla każdego wielokąta opisanego na okręgu. Wzór ten jest bardzo prosty do udowodnienia.
2. Jest wzór który zawsze działa:
\(\displaystyle{ r=\frac{P}{p}}\) gdzie \(\displaystyle{ P}\) to pole a \(\displaystyle{ p}\) to połowa obwodu. To działa dla każdego wielokąta opisanego na okręgu. Wzór ten jest bardzo prosty do udowodnienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 lut 2012, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Koło w deltoidzie, dane pole, przekątne i obwód deltoidu
Ok, rozumiem
Wprowadziłem dane do WA
Odpowiedzi nie pokrywają się niestety...
Prawdopodobnie wina jest po mojej stronie, dla tego nadal nad tym siedzę
-- 12 paź 2013, o 17:54 --
Dodam, że klucz odpowiedzi jest prawidłowy-- 12 paź 2013, o 18:43 --Ok, wzór jednak wszystko działa
Warto było nie odpuszczać, chociaż przegapiłem jakąś głupotę w tym amoku
Dzięki za pomoc
Wprowadziłem dane do WA
Odpowiedzi nie pokrywają się niestety...
Prawdopodobnie wina jest po mojej stronie, dla tego nadal nad tym siedzę
-- 12 paź 2013, o 17:54 --
Dodam, że klucz odpowiedzi jest prawidłowy-- 12 paź 2013, o 18:43 --Ok, wzór jednak wszystko działa
Warto było nie odpuszczać, chociaż przegapiłem jakąś głupotę w tym amoku
Dzięki za pomoc