Trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pyszny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lut 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

Trapez

Post autor: pyszny »

hi witam wszystkich serdecznie
mam problem z nastepujacym zadaniem.w trapez o katach ostrych 60 i 30 stopni wpisano okrag o promieniu 10 cm.Oblicz pole i obwod tego trapezu.Prosze o jakies wskazówki jak sie do tego zabrac.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trapez

Post autor: kolanko »

Powiedzmy ze nasze podstawy to \(\displaystyle{ X,Y}\) nasze ramiona to \(\displaystyle{ P,Q}\) , zatem :
Jesli trapez jest opisany na okregu łatwo zauwazyc ze jego wysokosc rowna sie srednicy koła \(\displaystyle{ H=20 cm}\). Obliczasz sobie z trojkatow charakterystycznych (30,60,90) pozostale dlugosci tj. ramiona [trapezu] . Suma dlugosci ramion i suma dlugosci podstaw musi byc rowna inaczej trapezu nie da sie opisac na okregu.
Wychodzi ladnie .

Pozdrawiam
pyszny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lut 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

Trapez

Post autor: pyszny »

A mógł byś napisać jak Ci wychodzi bo siedze juz tyle nad tym ehh.Prosze

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 07:10 ]
pomoże ktoś.Proszę?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trapez

Post autor: kolanko »

A co Ci wychodzi ? napisz co Ci zle wychodzi i jak liczysz to Ci pomoge
pyszny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lut 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

Trapez

Post autor: pyszny »

Z wlasnoci obliczylem ,że pierwszy z trokótów gdzie kąto 30 stopni jest przy podstwie trapezu ma boki nastepujace przeciwprostokatany 40cm odcinek przy katach 30 i 90 20 pierwiastak z 3 no i trzeci h=20 w drugim mi wyszlo ze przeciw prostokatna ma 40 pierwiastka z 3 odcinek przy 60 90 20 pierwistak z 3 przez 3

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 07:32 ]
ktoś ma jakiś pomysł
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trapez

Post autor: kolanko »

Ramiona trapezu wychodza :
\(\displaystyle{ 40}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{40 \sqrt{3}}{3}}\)
pyszny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lut 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

Trapez

Post autor: pyszny »

No to tak jak mi napisałes ze suma długości ramion i podstaw musi byc taka sama wiesz moze jak podstawy obliczyc

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 07:44 ]
kolanko jestes jescze?Prosze Cie o pomoc
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trapez

Post autor: kolanko »

Nie musisz do pola miec poszczegolnych podstaw przeciez tylko ich sume ...
\(\displaystyle{ P_{trapezu}=\frac{(a+b)*h}{2}}\)
Czyz nie tak ?
pyszny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lut 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

Trapez

Post autor: pyszny »

faktycznie a obwód ma wynosic ob=80 pierwiatsek z 3 przez 3 + 1 a pole 400 pierwiatsek z 3 przez 3 + 1 tak mam w odpowiedziach
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trapez

Post autor: kolanko »

No widzisz Trzeba myslec glowa a nie glowka heheh zart pzdr
pyszny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 26 lut 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Barlinek

Trapez

Post autor: pyszny »

no ale czy tak wyjdzie bo cos mi sie nie widzi kurcze

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 08:07 ]
cos mi nie wychodzi ehh:(

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 08:09 ]
kolanko jestes jeszcze?

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 08:21 ]
moze tośc inny

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 08:30 ]
prosze o pomoc

[ Dodano: 16 Kwiecień 2007, 08:59 ]
może ktoś zna jakis inny sposób na to zadanie??
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trapez

Post autor: kolanko »

Wez tak nie spamuj !! :/ :/ zapoznaj sie z regulaminem potem korzzystaj z forum ... gdzie ci nie wychodzi ? napisales ze chcesz wspazowki a nie pelne rozwiazanie wiec nei wiem o co ci chodzi ...
gdzie ci nie wychodzi ? pomysl troche sam
ODPOWIEDZ