mam bardzo trudne zadanie do rozwiązania i zupełnie sobie nie radzę, błagam, pomóż.
W równoległoboku ABCD krótsza przekątna BD ma 20 cm. Wysokość trójkąta ADC poprowadzona z wierzchołka D dzieli odcinek AC na odcinki długości 9 cm i 25 cm. Oblicz: pole i obwód równoległoboku.
Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Oblicz pole i obwód równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2007, o 20:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zawiercie
Oblicz pole i obwód równoległoboku
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2007, o 21:30 przez malami2007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz pole i obwód równoległoboku
Przekątne przecinają się w środku .
\(\displaystyle{ |DS| \,=\, 10}\)
\(\displaystyle{ |AS|\,=\,\frac{ 9 + 25 }{2}}\)
|PS|=17-9
\(\displaystyle{ w^{2}\,=\,|PD|^{2}\,=\,|PS|^{2} + |DS|^{2}}\)
Z trójkąta APD wyliczymy b , a z trójkąta PDC liczymy a.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2007, o 20:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zawiercie
Oblicz pole i obwód równoległoboku
i teraz boki wychodzą takie:
b=√661
a=3√13 ?
bo ja w pierwiastkach też dobra nie jestem :p
ile wyniesie pole i obwód?
[ Dodano: 15 Kwiecień 2007, 21:31 ]
to chyba można obliczy pole jako ACD razy 2 ?
b=√661
a=3√13 ?
bo ja w pierwiastkach też dobra nie jestem :p
ile wyniesie pole i obwód?
[ Dodano: 15 Kwiecień 2007, 21:31 ]
to chyba można obliczy pole jako ACD razy 2 ?