Wektory,współrzędne punktów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Wektory,współrzędne punktów

Post autor: Nesquik »

Mam punkt \(\displaystyle{ A=(3,2)}\) , \(\displaystyle{ B=(2,-1)}\),wiem ze jest do krótsza podstawa w trapezie,dłuższa z podstaw jest dwa razy wieksza od podstawy \(\displaystyle{ AB}\). Wiemy ze punkt \(\displaystyle{ M=(1,1)}\) jest srodkiem dłuższej podstawy,oblicz współrzedne punktu \(\displaystyle{ C,D}\).

Rozwiązuje to zadanie i dochodze do równania kwadratowego,którego jeszcze nie miałam,wiec pewnie da sie to zrobic inaczej.

Najpierw policzyłam długosć \(\displaystyle{ |AB|}\)
potem napisałąm wzór na środek odcinka \(\displaystyle{ CD}\)
Nastepnie wzór na długość wektora \(\displaystyle{ CM}\) i \(\displaystyle{ DM}\)

Moze jakis inny pomysł;>?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8567
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 306 razy
Pomógł: 3347 razy

Wektory,współrzędne punktów

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \vec{AB}= \vec{DM}= \vec{MC}}\)
Nesquik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 410
Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 25 razy

Wektory,współrzędne punktów

Post autor: Nesquik »

Faktycznie!, Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ