Mam udowodnić że \(\displaystyle{ \left| BD\right|\left| AE\right| =\left| CE\right|\left| AD\right|}\)
Wiem że mam proporcje która po wymnozeniu da mi oczekiwana równość,ale czy to tylko tyle trzeba napisac?
Twierdzenie Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Twierdzenie Talesa
Trzeba jeszcze pokazać skąd ta proporcja się wzięła. Wyjdź od równości z Twierdzenia Talesa i ją przekształć, dodając bądź odejmując od obu stron jedynkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
Twierdzenie Talesa
Nie bardzo rozumiem jak to mam zapisac, jak mam skorzystac z twierdzenia talesa,skoro te równość jako treść twierdzenia własnie znalazłam-- 23 wrz 2013, o 15:47 --Mozesz pokazać jak to trzeba zrobic?