Rozwiąż trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż trójkąt
Witam
W tym temacie chciałbym rozwiązać przy waszej pomocy kilka zadań . Zacznę od tego :
Boki trójkąta mają długości \(\displaystyle{ 9,11,12}\) cm. Oblicz pole tego trójkąta, promień okręgu opisanego na tym trójkącie i wysokość trójkąta opuszczoną na bok o dł \(\displaystyle{ 9}\)cm .
rysunek raczej dobry ?
\(\displaystyle{ P= \frac{9+11+12}{2} \\
P=16}\) ,
i co teraz powinienem uczynić ? Pod jaki wzór to podstawić ?
W tym temacie chciałbym rozwiązać przy waszej pomocy kilka zadań . Zacznę od tego :
Boki trójkąta mają długości \(\displaystyle{ 9,11,12}\) cm. Oblicz pole tego trójkąta, promień okręgu opisanego na tym trójkącie i wysokość trójkąta opuszczoną na bok o dł \(\displaystyle{ 9}\)cm .
rysunek raczej dobry ?
\(\displaystyle{ P= \frac{9+11+12}{2} \\
P=16}\) ,
i co teraz powinienem uczynić ? Pod jaki wzór to podstawić ?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż trójkąt
Pole wyliczysz z Herona, promień okręgu opisanego ze wzoru \(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}}\), a wysokośc wyznaczysz porównując Herona do \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} a h_{a}}\).
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż trójkąt
czyli tak
\(\displaystyle{ P= \frac{9+11+12}{2} \\ P=16
\\
P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)}\\
P= \sqrt{2240}}\)
chyba to źle jest że taki wynik wyszedł . Chyba że trzeba to przemnożyć podobnie jak w wzorach skróconego ?
\(\displaystyle{ P= \frac{9+11+12}{2} \\ P=16
\\
P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)}\\
P= \sqrt{2240}}\)
chyba to źle jest że taki wynik wyszedł . Chyba że trzeba to przemnożyć podobnie jak w wzorach skróconego ?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż trójkąt
Wynik jest w porządku(wymnażając nawiasy otrzymasz ten sam wynik, ale o wiele bardziej się napracujesz). Można to jeszcz uprościć.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż trójkąt
Więc teraz trzeba podstawić pod ten wzór \(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4P}}\)
a więc
\(\displaystyle{ R=\frac{9 \cdot 11 \cdot 12}{4 \sqrt{2240} }}\)
Jeżeli tak to już z góry nie mam pomysłu jak to wyliczyć próbuję i nic nie umiem wymyślić .
a więc
\(\displaystyle{ R=\frac{9 \cdot 11 \cdot 12}{4 \sqrt{2240} }}\)
Jeżeli tak to już z góry nie mam pomysłu jak to wyliczyć próbuję i nic nie umiem wymyślić .
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 20:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiąż trójkąt
Przyzwoitość nakazywałaby używanie symbolu \(\displaystyle{ P}\) tylko w jednym znaczeniu...ModyBazyl pisze:czyli tak
\(\displaystyle{ P= \frac{9+11+12}{2} \\ P=16
\\
P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)}\\
P= \sqrt{2240}}\)
JK
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż trójkąt
Przede wszystkim wróćmy do pola:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)} = \sqrt{16 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7} = \sqrt{16} \cdot \sqrt{4} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}=...}\)
Można to uprościć.
Potem będzie można skrócić licznik z mianownikiem.
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)} = \sqrt{16 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7} = \sqrt{16} \cdot \sqrt{4} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}=...}\)
Można to uprościć.
Potem będzie można skrócić licznik z mianownikiem.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż trójkąt
A więc chodzi Ci o to iż
\(\displaystyle{ P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)} = \sqrt{16 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7} = \sqrt{16} \cdot \sqrt{4} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}= 2\sqrt{4} \cdot 2\sqrt{2} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}}\)
jeżeli nie o to chodziło to I don't nie wiem .
\(\displaystyle{ P= \sqrt{16(16-12)(16-11)(16-9)} = \sqrt{16 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 7} = \sqrt{16} \cdot \sqrt{4} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}= 2\sqrt{4} \cdot 2\sqrt{2} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}}\)
jeżeli nie o to chodziło to I don't nie wiem .
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 22:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rozwiąż trójkąt
Ale \(\displaystyle{ \sqrt{16}=4}\), a \(\displaystyle{ \sqrt{4}=2}\). Skąd wziąłeś:
Pozdrawiam!
?\(\displaystyle{ \sqrt{16} \cdot \sqrt{4} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}= 2\sqrt{4} \cdot \red 2\sqrt{2} \black \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż trójkąt
hehe patrze teraz na to co zrobiłem i się sam z Siebie śmiejewujomaro pisze:Ale \(\displaystyle{ \sqrt{16}=4}\), a \(\displaystyle{ \sqrt{4}=2}\). Skąd wziąłeś:?\(\displaystyle{ \sqrt{16} \cdot \sqrt{4} \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}= 2\sqrt{4} \cdot \red 2\sqrt{2} \black \cdot \sqrt{5} \cdot \sqrt{7}}\)
Pozdrawiam!
dobrze a więc\(\displaystyle{ R = \frac{9 \cdot 11 \cdot 12}{4 \cdot (8\sqrt{35)} }}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 21:10 przez ModyBazyl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
Rozwiąż trójkąt
[ciach] Pokazałbyś mi na tym przykładzie jak powinno być rozwiązane to zadanie bo , prawdopodobnie takie tylko z innymi liczbami bd mieć na spr . Mam jeszcze pare podobnych i każe z nich nie umiem ogarnąć staję w punkcie gdzie trzeba obliczyc \(\displaystyle{ R}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: pokazałbyś. Nie używamy nieeleganckich kolokwializmów.
Powód: Błąd ortograficzny: pokazałbyś. Nie używamy nieeleganckich kolokwializmów.