Przekątna trapezu równoramiennego ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{7}cm}\), a jego obwód jest równy \(\displaystyle{ 16 cm}\). Oblicz długość boków trapezu, jeżeli wiadomo, że w ten trapez można wpisać okrąg.
Mam problem z tym zadaniem. Próbuje je rozwiązać na różne sposoby. Bardzo proszę o pomoc w jego rozwiązaniu oraz nakierowanie od czego zacząć.
Obliczyć długości boków trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Obliczyć długości boków trapezu.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, o 09:37 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Obliczyć długości boków trapezu.
Wiesz, jak wykorzystać fakt, że w ten trapez można wpisać okrąg? Coś wiadomo o sumach długości przeciwległych boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 29 gru 2012, o 16:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 15 razy
Obliczyć długości boków trapezu.
to już wykorzystałem. a czy wysokość będzie równa 2r? (promieniowi okregu wpisanego)?-- 15 wrz 2013, o 17:00 --dobra nieważna zadanie rozwiązane dzięki.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Obliczyć długości boków trapezu.
Będzie, ale nic Ci to nie da.
Kolejna wskazówka: zauważ trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7}}\) oraz przyprostokątnej długości \(\displaystyle{ h}\). Drugą przyprostokątną powinieneś wyznaczyć z tej własności o okręgu wpisanym (bo znasz, ile wynosi \(\displaystyle{ a+b}\)). Z twierdzenia Pitagorasa oblicz \(\displaystyle{ h}\).
Kolejna wskazówka: zauważ trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7}}\) oraz przyprostokątnej długości \(\displaystyle{ h}\). Drugą przyprostokątną powinieneś wyznaczyć z tej własności o okręgu wpisanym (bo znasz, ile wynosi \(\displaystyle{ a+b}\)). Z twierdzenia Pitagorasa oblicz \(\displaystyle{ h}\).