7.103
Na przedłużeniu przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta prostokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) obrano punkt \(\displaystyle{ D}\) tak że \(\displaystyle{ BD=BC}\). Oblicz \(\displaystyle{ CD}\) jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ BC=15}\) i \(\displaystyle{ AC=8}\)
Jeżeli ktoś posiada zbiór zadań matematyka do liceów i techników klasa pierwsza pazdro to proszę o inne rozwiązania zadań powtórzeniowych do rozdział 7
-- 8 wrz 2013, o 18:43 --
Muszę mieć do jutra zrobione wszystkie zadania. proszę o szybką pomoc
zadania powtórzeniowe do rozdział 7 - geometria płaska
zadania powtórzeniowe do rozdział 7 - geometria płaska
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 07:19 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkty przyjęło się oznaczac wielkimi literami alfabetu.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkty przyjęło się oznaczac wielkimi literami alfabetu.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
zadania powtórzeniowe do rozdział 7 - geometria płaska
Zacznij od policzenia przeciw prostokatnej z twierdzenia Pitagorasa. Wynosi ona 17.
-- 8 wrz 2013, o 19:25 --
Potem oznaczmy kąt \(\displaystyle{ \angle ABC}\) jako \(\displaystyle{ \beta}\). Wtedy kąt \(\displaystyle{ \angle CBD =180- \beta}\)-- 8 wrz 2013, o 19:28 --Z trójkąta prostokatnego wyznacz \(\displaystyle{ \cos \beta}\). Skorzystaj z wzorów redukcujnych by wyliczyć cosinusa kąta \(\displaystyle{ \angle CBD}\). Na koniec zastosuj twierdzenie cosinusow dla trójkąta BCD.
-- 8 wrz 2013, o 19:25 --
Potem oznaczmy kąt \(\displaystyle{ \angle ABC}\) jako \(\displaystyle{ \beta}\). Wtedy kąt \(\displaystyle{ \angle CBD =180- \beta}\)-- 8 wrz 2013, o 19:28 --Z trójkąta prostokatnego wyznacz \(\displaystyle{ \cos \beta}\). Skorzystaj z wzorów redukcujnych by wyliczyć cosinusa kąta \(\displaystyle{ \angle CBD}\). Na koniec zastosuj twierdzenie cosinusow dla trójkąta BCD.