Plac zabaw
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Plac zabaw
Na placu zabaw zbudowano dwie piaskownice o obwodzie 20cm każda; jedną w kształcie koła, drugą kwadratową. Która z nich ma większą powierzchnię? Uzasadnij odpowiedź, wykonując stosowne obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Plac zabaw
Pole kwadratu:
\(\displaystyle{ 20m:4=5m \\ P_1=(5m)^2=25m^2}\)
Pole koła:
\(\displaystyle{ 2\pi r=20 \\ r=\frac{20}{2\pi}=\frac{10}{\pi} \\ \\ P_2=\pi\cdot (\frac{10}{\pi})^2=\frac{100}{\pi}\approx 31,8 [m^2] \\ \\ P_1}\)
\(\displaystyle{ 20m:4=5m \\ P_1=(5m)^2=25m^2}\)
Pole koła:
\(\displaystyle{ 2\pi r=20 \\ r=\frac{20}{2\pi}=\frac{10}{\pi} \\ \\ P_2=\pi\cdot (\frac{10}{\pi})^2=\frac{100}{\pi}\approx 31,8 [m^2] \\ \\ P_1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Plac zabaw
\(\displaystyle{ P_{1}}\)-pole powierzchni piaskownicy w krztałcie koła
\(\displaystyle{ P_{2}}\)-pole powierzchni piaskownicy w krztałcie kwadratu
\(\displaystyle{ 2\pi r=20\\ czyli \pi r=10\\ r =\frac{10}{\pi}\\P_{1}=\pi*(\frac{10}{\pi})^{2}=\pi*\frac{100}{(\pi)^{2}}=\frac{100}{\pi}\approx 31,84 cm^{2}.\\ 4a=20\\a=5\\ p_{2}=a^{2}=5^{2}=25cm^{2}czyli P_{1}}\)
\(\displaystyle{ P_{2}}\)-pole powierzchni piaskownicy w krztałcie kwadratu
\(\displaystyle{ 2\pi r=20\\ czyli \pi r=10\\ r =\frac{10}{\pi}\\P_{1}=\pi*(\frac{10}{\pi})^{2}=\pi*\frac{100}{(\pi)^{2}}=\frac{100}{\pi}\approx 31,84 cm^{2}.\\ 4a=20\\a=5\\ p_{2}=a^{2}=5^{2}=25cm^{2}czyli P_{1}}\)