1.Wykaż, że jeżeli sumy miar przeciwległych kątów trapezu są równe, to ten trapez jest równoramienny.
2.Ramiona trapezu prostokatnego mają długości 4 cm i 5 cm, a jego pole jest równe 46cm�.Oblicz obwód tego trapezu.
Z góry dzięki.
trapezy - obwód + wykaż, że jest równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 6 kwie 2007, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin
trapezy - obwód + wykaż, że jest równoramienny
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2007, o 09:33 przez furetetka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trapezy - obwód + wykaż, że jest równoramienny
2)
a to dłuższa podstawa
b to krótsza podstawa
a=b+x
\(\displaystyle{ x^{2}+4^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ 46=\frac{(a+b)4}{2}}\)
\(\displaystyle{ 46=\frac{(2b+x)4}{2}}\) stąd obiczasz b mając dane x możesz obliczyć a
a to dłuższa podstawa
b to krótsza podstawa
a=b+x
\(\displaystyle{ x^{2}+4^{2}=5^{2}}\)
\(\displaystyle{ 46=\frac{(a+b)4}{2}}\)
\(\displaystyle{ 46=\frac{(2b+x)4}{2}}\) stąd obiczasz b mając dane x możesz obliczyć a