Oblicz pole sześciokąta foremnego.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Oblicz pole sześciokąta foremnego.
Zauważ, że na sześciokąt foremny 'składa się' sześć trójkątów równobocznych, więc:
\(\displaystyle{ P=\frac{6\cdot a^2\cdot \sqrt{3}}{4}=\frac{3\cdot \sqrt{3}\cdot a^2}{2}}\)
a to dany bok
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
\(\displaystyle{ P=\frac{6\cdot a^2\cdot \sqrt{3}}{4}=\frac{3\cdot \sqrt{3}\cdot a^2}{2}}\)
a to dany bok
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki