Okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Okrąg

Post autor: Petermus »

Zadanie 1.
W okrąg o promieniu R=10 cm wpisano trójkąt. Środek okręgu leży na jednym z boków trójkąta, a stosunek długości pozostałych boków wynosi 3:4. Oblicz pole tego trójkąta i sporządź rysunek.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Okrąg

Post autor: Lady Tilly »

Z treści zadania wynika, że jest to trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej równej średnicy okręgu
przyprostokątne
a=3x oraz b=4x
z twierdzenia Pitagorasa:
9x�+16x�=400 stąd a=12 oraz b=16 pole zaś P=0,5×12×16=96
ODPOWIEDZ