Dłuższy bok równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
Dłuższy bok równoległoboku
W równoległoboku o polu 72 przekatne maja długosci 20 i 12. Oblicz długosc dłuzszego boku tego równoległoboku.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dłuższy bok równoległoboku
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}{\cdot}c{\cdot}d{\cdot}sin\alpha}\)
c oraz d to przekątne alfa zaś to kąt ostry pomiedzy przekątnymi. Kąt rozwarty beta wynoi wówczas:
\(\displaystyle{ \beta=180-\alpha}\)
weź pod uwagę, że przekątne dzielą się na połowy. Teraz korzytasz z twierdzenia cosinusów odnośnie trójkata rozwartokątnego.
c oraz d to przekątne alfa zaś to kąt ostry pomiedzy przekątnymi. Kąt rozwarty beta wynoi wówczas:
\(\displaystyle{ \beta=180-\alpha}\)
weź pod uwagę, że przekątne dzielą się na połowy. Teraz korzytasz z twierdzenia cosinusów odnośnie trójkata rozwartokątnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 3 razy
Dłuższy bok równoległoboku
dzieki tego wzorku wlasnie mi brakowalo \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}{\cdot}c{\cdot}d{\cdot}sin\alpha}\) ( w tablicach matematycznych do nowej matury go chyba nie ma ... gdybym go pamietal to bym reszte rozwiazal)