Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 5 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
Punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) leżą na okręgu \(\displaystyle{ O}\)
Niech \(\displaystyle{ M}\) będzie punktem przecięcia odcinków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) udowodnij że \(\displaystyle{ AM \cdot MC=BM \cdot MD}\)
Jakaś wskazówka jak się zabrać do dowodu?
Niech \(\displaystyle{ M}\) będzie punktem przecięcia odcinków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) udowodnij że \(\displaystyle{ AM \cdot MC=BM \cdot MD}\)
Jakaś wskazówka jak się zabrać do dowodu?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2013, o 22:53 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
To nie zachodzi (w ogólnym przypadku).mariusz2409 pisze:Punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\) leżą na okręgu \(\displaystyle{ O}\)
Niech \(\displaystyle{ M}\) będzie punktem przecięcia odcinków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) udowodnij że \(\displaystyle{ AM * MC=BM * MD}\)
[edit] Chyba, że konkretniej umiejscowisz M.
[edit1] I tak (wg mnie) zawsze nie zajdzie.
- Msciwoj
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Londyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 36 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
Symbol mnożenia to
Oczywiście, że to zachodzi, to przecież potęga punktu jest. Dowód na kątach wpisanych i podobieństwie, wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{AM}{BM} = \frac{DM}{CM}}\) z odpowiednich trójkątów.
To powyższe oczywiście jeżeli punkt \(\displaystyle{ M}\) leży wewnątrz okręgu. Jakoś się zasugerowałem że tylko o ten przypadek chodzi. Na okręgu leżeć nie może, bo oznaczałoby to, że istnieje prosta, która przecina tenże okrąg w trzech punktach.
Jeśli leży poza okręgiem (na zewnątrz) to rysujemy styczną do okręgu z punktu \(\displaystyle{ M}\), niech będzie ona styczna w jakimś punkcie \(\displaystyle{ S}\). Udowadniamy, że \(\displaystyle{ MS^2 = MA \cdot MB}\) i analogicznie druga równość. Najprościej jest na kątach wpisanych, zapisując tezę w postaci analogicznej do poprzedniej. Znowu jakieś trójkąty podobne i wyjdzie.
cdot
Oczywiście, że to zachodzi, to przecież potęga punktu jest. Dowód na kątach wpisanych i podobieństwie, wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{AM}{BM} = \frac{DM}{CM}}\) z odpowiednich trójkątów.
To powyższe oczywiście jeżeli punkt \(\displaystyle{ M}\) leży wewnątrz okręgu. Jakoś się zasugerowałem że tylko o ten przypadek chodzi. Na okręgu leżeć nie może, bo oznaczałoby to, że istnieje prosta, która przecina tenże okrąg w trzech punktach.
Jeśli leży poza okręgiem (na zewnątrz) to rysujemy styczną do okręgu z punktu \(\displaystyle{ M}\), niech będzie ona styczna w jakimś punkcie \(\displaystyle{ S}\). Udowadniamy, że \(\displaystyle{ MS^2 = MA \cdot MB}\) i analogicznie druga równość. Najprościej jest na kątach wpisanych, zapisując tezę w postaci analogicznej do poprzedniej. Znowu jakieś trójkąty podobne i wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
Cytowałem zadanie - wg mnie nie zachodzi.Msciwoj pisze:Symbol mnożenia tocdot
Oczywiście, że to zachodzi, to przecież potęga punktu jest. Dowód na kątach wpisanych i podobieństwie, wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{AM}{BM} = \frac{DM}{CM}}\) z odpowiednich trójkątów.
Poprawne zadanie idzie np z Pitagorasa.
- Msciwoj
- Użytkownik
- Posty: 229
- Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Londyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 36 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
Zapewne czepiasz się zapisu. Ja bym nie był aż takim purystą pod tym względem.
btw. Z Pitagorasa? Niby można, ale tutaj to nawet Pitagoras to armata.
btw. Z Pitagorasa? Niby można, ale tutaj to nawet Pitagoras to armata.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
Niech AC będzie średnicą okregu o promieniu 4. Natomiast BD prostopadłą do niej cięciwą o długości 2. I nie idzie mio udowodnienie.Msciwoj pisze:Zapewne czepiasz się zapisu. Ja bym nie był aż takim purystą pod tym względem.
btw. Z Pitagorasa? Niby można, ale tutaj to nawet Pitagoras to armata.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
piasek101, jeżeli punkt \(\displaystyle{ M}\) jest punktem przecięcia przekątnych to zachodzi: \(\displaystyle{ AM \cdot MC=BM \cdot MD}\).
Można policzyć, że \(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right) \cdot \left( 2- \sqrt{3} \right) =1 \cdot 1}\)
Można policzyć, że \(\displaystyle{ \left( 2+ \sqrt{3} \right) \cdot \left( 2- \sqrt{3} \right) =1 \cdot 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkty A, B, C, D leżą na okręgu O
Teraz zauważyłem mój błąd - oznaczyłem sobie cięciwy jako AB i CD - i uważałem, że jest literówka w treści zadania - sorki za zamęt.