Długość cięciwy oraz łuku, który wyznacza,jaki promień okręg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
miloszmilosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lip 2013, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Długość cięciwy oraz łuku, który wyznacza,jaki promień okręg

Post autor: miloszmilosz »

Witam.

Cięciwa AB ma długość 744cm, łuk AB który powstał na okręgu ma 830cm, jaki jest promień okręgu?
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Długość cięciwy oraz łuku, który wyznacza,jaki promień okręg

Post autor: Ser Cubus »

1. równanie to tw. cosinusów

\(\displaystyle{ 744^2 = 2R^2 -2 R^2 \cos \alpha\\
2\pi R \frac{\alpha}{360} = 830}\)


rozwiąż
Longines
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 cze 2009, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 4 razy

Długość cięciwy oraz łuku, który wyznacza,jaki promień okręg

Post autor: Longines »

517.948...
ODPOWIEDZ