Okregi wpisane w kąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
exaroth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lip 2013, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: exaroth »

Witam mam takie zadanko, które nie bardzo wiem jak ugryźć:
Oblicz stosunek 2 okręgów zewnętrznie stycznych wpisanych w kąt o mierze \(\displaystyle{ 2 \alpha}\).
Wykonałem rysunek do tego zadania (chyba dobry):
AU
AU
2r3l7b4.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 86 razy
(na rysunku powinno być \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) btw)
ale na tym się skończyło .
myślałem, żeby może obliczyć stosunek trójkątow opisanych na tych kołach, ale chyba to zła metoda.
Bardzo prosiłbym o pomoc.

Edycja: Tam miał być oczywiście stosunek promieni tych okręgów a nie samych okręgów. Przepraszam za pomylke
Ostatnio zmieniony 7 lip 2013, o 11:30 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: Ponewor »

Brakuje danych.
exaroth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lip 2013, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: exaroth »

To wszystkie dane jakie były zawarte w tym zadaniu :
Mój brat zdawał egzamin kwalifikacyjny dla ludzi ze starą maturą na AGH w Krakowie i przepisał parę zadań, których nie umiał rozwiązać, to jest jedno z nich.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: yorgin »

Przy obecnych danych rozwiązaniem może być dowolna liczba rzeczywista dodatnia.
exaroth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lip 2013, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: exaroth »

Czyli wynika z tego ze albo brat żle przepisał zadanie albo profesorowie dali podchwytliwie łatwe pytanie. Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: kruszewski »

Myślę, że zadanie jest proste, nawet bardzo proste. Dwa okręgi styczne zewnętrznie i jednocześnie styczne do ramion kąta posiadającego miarę \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) . Warunki zadane w treści spełniają dwa okręgi jak na rysunku poniżej. Pozostałe zależności są już oczywiste.
Gdyby był podany rysunek do treści zadania, no wtedy można szukać rozwiązania dla przypadku jak sugeruję Kolega exaroth. Ale znalezienie rozwiązania nie jest takie oczywiste i egzaminowanemu zajmie sporo czasu, którego zabraknie na pozostałe rozwiązania. Stąd takie jest moje przypuszczenie.
W .Kr.
Załączniki
Kąt+ okręgi.png
exaroth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lip 2013, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Okregi wpisane w kąt

Post autor: exaroth »

Rysunku nie było, a ten przestawiony był moja interpretacją treści zadania. Patrząc na rysunek, który Pan przedstawił myślę, że własnie o takie rozumowanie chodziło układającym pytania.
Na każdą odpowiedź na teście było \(\displaystyle{ \approx}\) 15 minut, więc nie wiem jakim mózgiem trzeba być żeby to wykombinować w tak krótkim czasie.Dziękuję bardzo za odpowiedź.
ODPOWIEDZ