Oblicz miary kątów i obwód trójkąta...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kelpie23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 16 maja 2013, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Oblicz miary kątów i obwód trójkąta...

Post autor: kelpie23 »

W trójkącie równoramiennym o polu \(\displaystyle{ 12\sqrt{3} cm ^{2}}\) stosunek wysokości opuszczonej na podstawę do długości tej podstawy jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{6}}\). Oblicz miary kątów oraz obwód tego trójkąta.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Oblicz miary kątów i obwód trójkąta...

Post autor: mortan517 »

Z stosunku uzależnij jedną niewiadomą od drugiej, później wykorzystując pole policz podstawę oraz wysokość.. Reszta leci z trygonometrii.
ODPOWIEDZ