Tak jak w tytule, zadanie polega na obliczeniu obwodu. Mam z tym problemy, czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć?
Oblicz obwód trójkąta ABC
Oblicz obwód trójkąta ABC
Ostatnio zmieniony 22 cze 2013, o 18:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- MichalPWr
- Użytkownik
- Posty: 1625
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 387 razy
Oblicz obwód trójkąta ABC
\(\displaystyle{ \sin 40^{0}=\frac{16}{\left| CB\right| } \Rightarrow \left| CB\right|= ...}\)
\(\displaystyle{ \cos 40^{o}= \frac{\left| DB\right|}{\left| CB\right|} \Rightarrow \left| DB\right|=...}\)
\(\displaystyle{ D}\) - punkt na który została opuszczona wysokość.
\(\displaystyle{ \ctg 80^{o}= \frac{\left| DA\right| }{16} \Rightarrow \left| DA\right| = ...}\)
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=\left| DB\right| -\left| DA\right|}\)
I teraz elegancko z twierdzenia cosinusów wyliczamy bok \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\)
\(\displaystyle{ \cos 40^{o}= \frac{\left| DB\right|}{\left| CB\right|} \Rightarrow \left| DB\right|=...}\)
\(\displaystyle{ D}\) - punkt na który została opuszczona wysokość.
\(\displaystyle{ \ctg 80^{o}= \frac{\left| DA\right| }{16} \Rightarrow \left| DA\right| = ...}\)
\(\displaystyle{ \left| AB\right|=\left| DB\right| -\left| DA\right|}\)
I teraz elegancko z twierdzenia cosinusów wyliczamy bok \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz obwód trójkąta ABC
MichalPWr, na pewno?MichalPWr pisze:\(\displaystyle{ \cos 40^{o}= \frac{\left| AB\right|}{\left| CB\right|} \Rightarrow \left| AB\right|=...}\)
Pozdrawiam!
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz obwód trójkąta ABC
Dodam jeszcze, że długość boku \(\displaystyle{ AC}\) można znaleźć korzystając z funkcji kąta \(\displaystyle{ 80^{\circ}}\) w trójkącie \(\displaystyle{ DAC}\). Nie trzeba angażować w to twierdzenia cosinusów.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!