Jak mam obliczyć obwód trójkąta \(\displaystyle{ D{}EF}\), który jest podobny do \(\displaystyle{ ABC}\) mając takie dane:
Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) :
Pole : \(\displaystyle{ 27cm ^{2}}\)
Obwód: \(\displaystyle{ 18cm}\)
Trójkąt \(\displaystyle{ D{}EF}\) :
Pole : \(\displaystyle{ 12 cm ^{2}}\)
Obwód : \(\displaystyle{ ?}\)
Tak więc doszedłem do momentu gdzie:
\(\displaystyle{ \frac{p_1}{p_2} = k^{2}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{27}{12} = k^{2}}\)
i tutaj wychodzi mi, że:
\(\displaystyle{ k = \frac{81}{16}}\)
czyli skala podobieństwa byłaby następująca:
\(\displaystyle{ k = 5\frac{1}{16}}\)
I w tym momencie nie wiem czy jest to dobrze i nie wiem jak mam dalej zrobić aby obliczyć obwód. Prosze o pomoc.
Obwód trójkąta podobnego
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Obwód trójkąta podobnego
Ostatnio zmieniony 6 cze 2013, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Obwód trójkąta podobnego
Więc :
\(\displaystyle{ k= 2 \frac{1}{4}}\)
ale nadal nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ \frac{obw1}{obw2} = k}\)
\(\displaystyle{ \frac{18}{x} = \frac{9}{4}}\)
\(\displaystyle{ 9x= 72}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
Tak jest dobrze ?
\(\displaystyle{ k= 2 \frac{1}{4}}\)
ale nadal nie wiem co dalej.
Masz kwadrat skali to pierwiastkuj.
\(\displaystyle{ \frac{obw1}{obw2} = k}\)
\(\displaystyle{ \frac{18}{x} = \frac{9}{4}}\)
\(\displaystyle{ 9x= 72}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
Tak jest dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Obwód trójkąta podobnego
\(\displaystyle{ \frac{9}{4}}\) to jest skala do kwadratu. bakala12 dokładnie ci napisał, że \(\displaystyle{ k= \frac{3}{2}}\), więc
\(\displaystyle{ \frac{18}{P}= \frac{3}{2}}\)
I proporcją obliczasz \(\displaystyle{ P}\)
Pozdrawiam:)
\(\displaystyle{ \frac{18}{P}= \frac{3}{2}}\)
I proporcją obliczasz \(\displaystyle{ P}\)
Pozdrawiam:)
- DMG
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 1 cze 2013, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 25 razy
Obwód trójkąta podobnego
Kolejne proste zadanie tylko ja nie ogarniam jego logiki. Dziękuję za pomoc, każdy otrzymał "pomógł".