Witam , mam zadanie takie :
Kąty ostre trójkąta mają miary 30 i 45 , wysokość opuszczona na dłuższy bok jest równa 3cm . Oblicz obwód tego trójkąta .
Z góry dzięki za pomoc
Trójkąty prostokątne
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Trójkąty prostokątne
dobra weźmy rysunek:
\(\displaystyle{ h=3cm}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=45^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{h}{b}}\)
a c obliczysz sam analogicznie )
ps. mam nadzieję, że wujomaro nie ma mi za złe, że się wtrąciłem
\(\displaystyle{ h=3cm}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^{o}}\)
\(\displaystyle{ \beta=45^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{h}{b}}\)
a c obliczysz sam analogicznie )
ps. mam nadzieję, że wujomaro nie ma mi za złe, że się wtrąciłem
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Trójkąty prostokątne
Divine11, jeśli nie wymagają od Ciebie funkcji trygonometrycznych to możesz to zrobić na własnościach boków w trójkącie \(\displaystyle{ 30 \ 60 \ 90}\) i \(\displaystyle{ 45 \ 45 \ 90}\) stopni.
naznaczony, no skąd.
Pozdrawiam!
naznaczony, no skąd.
Pozdrawiam!