na rysunku poniżej czworokąt abcd jest równoległobokiem. Wykaż, że \(\displaystyle{ h=h_1+h_2}\)
Prosiłbym o pomoc, dziękuje.
Suma wysokości
Suma wysokości
Ostatnio zmieniony 3 cze 2013, o 19:41 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Suma wysokości
a) Wyjdź z podobieństwa trójkątów:
\(\displaystyle{ \frac{h_2}{h}= \frac{\left| QD\right| }{\left| QP\right| }}\)
\(\displaystyle{ \frac{h_1}{h}= \frac{\left| DP\right| }{\left| QP\right| }}\)
\(\displaystyle{ \frac{h_2}{h}= \frac{\left| QD\right| }{\left| QP\right| }}\)
\(\displaystyle{ \frac{h_1}{h}= \frac{\left| DP\right| }{\left| QP\right| }}\)