trójkąt równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: Vixy »

W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC mamy dane \(\displaystyle{ |AC|=|BC|=b}\) oraz kat ACB=\(\displaystyle{ \alpha}\) .Z wierzchołka kata B przez srodek okregu opisanego na tym trojkacie poprowadzono prosta przecinajaca bok AC w punkcie D. Oblicz dlugosc odcinka BD.


wpadł juz na pomysl rozwiazania tego zadania jednak cos nie zgadza sie z odpowiedzia , napisze roozwiazanie:

zauwazyłam ze jesli przejdzie przez srodek okregu ta prosta to ona bedzie styczna do okregu i powstana dwa trójkaty prostokatne DCB oraz DAB.

\(\displaystyle{ |DC|=x}\)
\(\displaystyle{ |DA|=y}\)

\(\displaystyle{ x+y=b}\)
\(\displaystyle{ y=b-x}\)

obliczam dlugosc AB wyszlo mi \(\displaystyle{ 2bsin\frac{\alpha}{2}}\)

korzystam teraz z dwóch twierdzen pitagorasa

\(\displaystyle{ |DE|=y}\)

\(\displaystyle{ x^2+y^2=b^2}\)
\(\displaystyle{ y^2=b^2-x^2}\)

\(\displaystyle{ y^2+(b-x)^2=4b^2sin^\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ b^2-x^2+b^2-2bx+x^2=4b^2sin^2\frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2b^2-2bx=4b^2sin^\frac{\alpha}{2}}\)
z tego \(\displaystyle{ x=b(1-2sin^2\frac{\alpha}{2}}\)

teraz z tw.pitagorasa licze y

\(\displaystyle{ b^2(1-2sin^2\frac{\alpha}{2}+y^2=b^2}\)
\(\displaystyle{ y=b\sqrt{2(1-cos\alpha}}\)


gdzie popełniłam błąd ?
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: baksio »

Jak, Ci powstaną te trójkąty prostokątne? ja tego nie widzę.
Osobiście bym to zrobił tak:
Niech:
\(\displaystyle{ |BD|=x}\)
Ten odcinek podzielił nam ten trójkąt na dwa trójkąty. Teraz wyznaczasz kąty w trójkącie BDC
kąt DBC =\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\)
kąt BDC =\(\displaystyle{ 180-\frac{3\alpha}{2}}\)
z tw. sinusów
\(\displaystyle{ \frac{x}{sin\alpha}=\frac{b}{sin(180-\frac{3\alpha}{2})}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{bsin\alpha}{sin\frac{3}{2}\alpha}}\)
eagle86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 19 lut 2007, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sliwice
Podziękował: 4 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: eagle86 »

Hmm jest to zadanie z Operona ZZ 2007, tam podali kat ostry 30 stopni i ramiona maja po 12 cm Reszta taka sama. Ale podobnie jak innni mam z tym zadaniem problem.Cos mi sie miesza ;-/ rozbilem wszystkie katy tak jak trzeba (wsazowka w ksiazce mowi ze trzeba twierdzenie sinusow i niby ten odcinek BP to 2 R glupota bo mozna tak zrobic tylko dla prostokatnego.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

trójkąt równoramienny

Post autor: Vixy »

to zadanie jest kiełbasy , korzystam z operonu ale z tego z 2006
ODPOWIEDZ