W prostokącie ABCD bok AB jest trzy razy dłuższy od boku BC. Wewnątrz tego prostokąta obrano punkt W taki, że \(\displaystyle{ \left| AW\right| = \sqrt{2} , \left| BW\right| = 4\sqrt{2}, \left| DW\right| = 2.}\) Oblicz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) i pole tego prostokąta.
Robiłam to zadanie z twierdzenia cosinusów i potem korzystałam ze wzoru na jedynkę trygonometryczną, ale to mnie doprowadziło do równania kwadratowego, którego jeszcze nie miałam w programie. Da się to rozwiązać jakoś inaczej?
Oblicz pole prostokąta i cosinus kąta
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Oblicz pole prostokąta i cosinus kąta
Miałaś twierdzenie cosinusów, a nie miałaś równania kwadratowego? Kto ten program ustala...
Pokaż co dokładnie dostajesz. Istotnie, twierdzenie cosinusów przychodzi do głowy jako pierwsze przy tego typu zadaniu.
Pokaż co dokładnie dostajesz. Istotnie, twierdzenie cosinusów przychodzi do głowy jako pierwsze przy tego typu zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 48 razy
Oblicz pole prostokąta i cosinus kąta
Idę nową podstawą programową, tu dzieją się rzeczy, o jakich się nie śniło filozofom.
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta BAW wyliczyłam, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3a ^{2}-10 }{2 \sqrt{2}a }}\) A dla trójkąta DAW \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{a ^{2}-2 }{2 \sqrt{2}a }}\). Potem podstawiłam to do jedynki trygonometrycznej i stanęłam w miejscu, którym miałam \(\displaystyle{ 5a ^{4}-36a ^{2} + 52 = 0}\)
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta BAW wyliczyłam, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{3a ^{2}-10 }{2 \sqrt{2}a }}\) A dla trójkąta DAW \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{a ^{2}-2 }{2 \sqrt{2}a }}\). Potem podstawiłam to do jedynki trygonometrycznej i stanęłam w miejscu, którym miałam \(\displaystyle{ 5a ^{4}-36a ^{2} + 52 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Oblicz pole prostokąta i cosinus kąta
cosinus90, masz rację, tu raczej na pewno nie ma innego sposobu. Bardzo dobrze to zadanie pamiętam, bo miałem je na jednej z próbnych matur. Rachunki są przerażające.