1. W trójkącie ABC dane są \(\displaystyle{ |AC|=8 |BC|=14 |AB|=12.}\) Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka B.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania za pomocą twierdzenia cosinusów (nie z gotowego wzoru). Wiem, że trzeba najpierw zastosować tw. cosinusów do całego trójkąta.
2. Długość podstawy trójkąta równoramiennego wynosi \(\displaystyle{ 4}\), a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 1. Oblicz pole tego trójkąta.
Środkowa trójkąta oraz pole
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Środkowa trójkąta oraz pole
W pierwszym dwa razy twierdzenie cosinusów. Raz do całego trójkąta a drugi raz do "połowy" trójkąta, czyli do trójkąta złożonego z jednego boku, połówki drugiego i środkowej.-- 28 maja 2013, o 16:33 --W drugim układ równań.
Policz wysokość opuszczoną na bok o długości 4. Raz zapisz ją z Pitagorasa a drugie równanie z przyrównania wzorów na pole \(\displaystyle{ p \cdot r= \frac{1}{2}a \cdot h}\)
Policz wysokość opuszczoną na bok o długości 4. Raz zapisz ją z Pitagorasa a drugie równanie z przyrównania wzorów na pole \(\displaystyle{ p \cdot r= \frac{1}{2}a \cdot h}\)