Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Flecik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2012, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Berlin
Podziękował: 9 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: Flecik91 »

A i B są dwoma różnymi punktami w \(\displaystyle{ R^2}\);
\(\displaystyle{ \lambda >0}\);

\(\displaystyle{ K_{A,B,\lambda}=\left\{ P \in R^2| \quad |PB|=\lambda|PA|\right\}}\)

Moim zadaniem jest udowodnić, że dla \(\displaystyle{ \lambda \not= 1}\) \(\displaystyle{ K_{A,B,\lambda}}\) jest okręgiem.

Z góry dzięki za każdą podpowiedź
Ostatnio zmieniony 26 maja 2013, o 16:51 przez Flecik91, łącznie zmieniany 1 raz.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: bakala12 »

Ok albo czegoś nie zrozumiałem, albo to jest bardzo proste. A i B to konkretnie obrane punkty a \(\displaystyle{ \lambda}\) to ustalona liczba rzeczywista. Wtedy \(\displaystyle{ \lambda \left| AB \right|}\) jest stałe. Pozostaje stwierdzić, że punkty z tego zbioru muszą leżeć na okręgu o środku w punkcie B i promieniu \(\displaystyle{ \lambda \left| AB\right|}\). Chyba, że zapis miał być inny.
Flecik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2012, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Berlin
Podziękował: 9 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: Flecik91 »

Sorki, pomylilam sie w przepisywaniu, mialo byc PA a nie AB.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: bakala12 »

Tak myślałem. Poczytaj o okręgu Apoloniusza
Flecik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2012, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Berlin
Podziękował: 9 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: Flecik91 »

hmm niestety, nie bardzo rozumiem jak to ma mi pomóc ;/;/;/
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: bakala12 »

Zbiór przez Ciebie opisany jest właśnie okręgiem Apoloniusza dla punktów A i B. Dowód że taki zbiór jest okręgiem jest szeroko znany. Poczytaj dokładniej, bo wikipedia nie zawsze daje pełen obraz problemu
Flecik91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 cze 2012, o 23:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Berlin
Podziękował: 9 razy

Udowodnić, że zbiór jest kołem.

Post autor: Flecik91 »

Jupi zaskoczyłam. dzięki wielkie
ODPOWIEDZ