Witam!
Mam takie pytanie dotyczące kątów przyległych.
Otóż kąty przyległe to takie kąty, które mają jedno wspólne ramię, wspólny wierzchołek, a pozostałe
ramiona przedłużają się tworząc prostą. Suma miar kątów przyległych wynosi 180 stopni.
I teraz ja chciałbym jedną rzecz uściślić. Otóż, gdy czy kątami przyległymi możemy nazwać tylko dwa kąty, czy też kątami przyległymi można nazwać np. 3, 4, 5 i więcej kątów (np. tak jak na poniższej ilustracji)?
Na poniższej ilustracji mamy narysowane 5 kątów (łącznie tworzą one kąt półpełny):
Czy określenie kąty przyległe odnosi się tylko do dwóch kątów, czy też można go używać w odniesieniu do kilku kątów.
Bo zgodnie z definicją, skoro mają jedno wspólne ramie - to odpadała by możliwość używania tego określenia do więcej niż 2 kątów. Dwa kąty będą mieć wspólne ramię, ale 3,4 i więcej kątów już wspólnego ramienia mieć nie będą.
Czyli jeśli jakichś kątach mówimy, że są przylegające to mówimy zawsze tylko o dwóch takich kątach? Tak? Nigdy nie mówimy 3, 4 (i więcej) kąty są przylegające. Czyli na pierwszej ilustracji nie było by zaznaczonych kątów przyległych. Tak?
Proszę o wyjaśnienie.
Pytanie o kąty przyległe
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Pytanie o kąty przyległe
Tak, jeśli mówimy, że kąty są przyległe to mamy na myśli dokładnie dwa kąty, które mają wspólne ramię, wierzchołek i tworzą kąt \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\).
Na pierwszej ilustracji są 4 pary kątów przyległych
Na pierwszej ilustracji są 4 pary kątów przyległych
Pytanie o kąty przyległe
Dziękuję za odpowiedzi. Chyba rozumiem.
Czyli zawsze kątami przyległymi nazywamy dwa kąty.
A, więc tak.
1. Na poniższym rysunku:
możemy znaleźć dwie pary kątów przyległych:
2. Natomiast na rysunku:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpm/][/url]
możemy znaleźć trzy pary kątów przyległych:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpo/][/url]
[url=http://wstaw.org/w/1Wpp/][/url].
Czy dobrze zrozumiałem?
I jeszcze jedno.
Teraz jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem kwestię kąta dopełniającego.
Kąty dopełniające to kąty mające wspólny wierzchołek, jedno wspólne ramię, a ich suma wynosi 90 stopi.
Czyli podobnie. Gdy mówimy o kątach dopełniających to też zawsze mówimy o dwóch kątach (zawsze mówimy o parze kątów). Tak?
Czyli na poniższym rysunku:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpt/][/url]
mamy dwie pary kątów dopełniających:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpu/][/url].
Czy tak?
Czy dobrze zrozumiałem oba zagadnienia?
Czyli zawsze kątami przyległymi nazywamy dwa kąty.
A, więc tak.
1. Na poniższym rysunku:
możemy znaleźć dwie pary kątów przyległych:
2. Natomiast na rysunku:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpm/][/url]
możemy znaleźć trzy pary kątów przyległych:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpo/][/url]
[url=http://wstaw.org/w/1Wpp/][/url].
Czy dobrze zrozumiałem?
I jeszcze jedno.
Teraz jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem kwestię kąta dopełniającego.
Kąty dopełniające to kąty mające wspólny wierzchołek, jedno wspólne ramię, a ich suma wynosi 90 stopi.
Czyli podobnie. Gdy mówimy o kątach dopełniających to też zawsze mówimy o dwóch kątach (zawsze mówimy o parze kątów). Tak?
Czyli na poniższym rysunku:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpt/][/url]
mamy dwie pary kątów dopełniających:
[url=http://wstaw.org/w/1Wpu/][/url].
Czy tak?
Czy dobrze zrozumiałem oba zagadnienia?
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, o 14:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wzory matematyczne mają być zapisane w LaTeXu - żadnych wzorów na obrazkach.
Powód: Wszystkie wzory matematyczne mają być zapisane w LaTeXu - żadnych wzorów na obrazkach.