Popatrz na rysunek. Odcinki równoległe do podstaw trapezu dzielą jego wyskość na trzy równe części. Dane śa pola \(\displaystyle{ S_1 \ S_3}\). Wyznacz pole \(\displaystyle{ S_2}\)
Wyznacz S2
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
Wyznacz S2
nie wiem czy to dobry pomysł ale z wierzchołków kątów rozwartych poprowadź wysokośći tak zeby powstały trójkąty prostokątne i potem korzystając z podobieństwa trójkątów spróbuj rozwiązać to zadanie
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Wyznacz S2
Z pól trapezów skorzystaj:
oznaczmy:
a-dłuższa podstawa
b-krótsza podstawa
y-dłuższa podstawa trapezu którego pole wynosi S1
z- krótsza podstawa trapezu którego pole wynosi S3
3x- wysokośc całego trapezu
S-pole całego trapezu
Z równoważności polowej:
\(\displaystyle{ S=S_1 + S_2 + S_3}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+b)*3x=\frac{1}{2}(y+b)*x + \frac{1}{2}(y+z)*x+\frac{1}{2}(z+a)*x}\)
Porządkujemy i wychodzi:
\(\displaystyle{ a+b=y+z}\) Więc pole S2= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(y+z)*x = \frac{1}{2}(a+b)*x= \frac{1}{3}S}\)
\(\displaystyle{ S_2=\frac{1}{3}S}\)
\(\displaystyle{ 3*S_2=S_1+S_2+S_3}\)
\(\displaystyle{ S_2=\frac{S_1+S_3}{2}}\)
oznaczmy:
a-dłuższa podstawa
b-krótsza podstawa
y-dłuższa podstawa trapezu którego pole wynosi S1
z- krótsza podstawa trapezu którego pole wynosi S3
3x- wysokośc całego trapezu
S-pole całego trapezu
Z równoważności polowej:
\(\displaystyle{ S=S_1 + S_2 + S_3}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(a+b)*3x=\frac{1}{2}(y+b)*x + \frac{1}{2}(y+z)*x+\frac{1}{2}(z+a)*x}\)
Porządkujemy i wychodzi:
\(\displaystyle{ a+b=y+z}\) Więc pole S2= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(y+z)*x = \frac{1}{2}(a+b)*x= \frac{1}{3}S}\)
\(\displaystyle{ S_2=\frac{1}{3}S}\)
\(\displaystyle{ 3*S_2=S_1+S_2+S_3}\)
\(\displaystyle{ S_2=\frac{S_1+S_3}{2}}\)