Pole trójkąta prostokątnego jest równe\(\displaystyle{ \sqrt{5}}\), a przeciwprostokątna ma długoś 3. Oblicz obwód trójkąta
Obliczyłem wysokość, która wynosi \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{5}}{3}}\) i nie mam dalej żadnego pomysłu :/
Obliczanie obwodu trójkąta mając Pole i przeciwprostokątną
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Obliczanie obwodu trójkąta mając Pole i przeciwprostokątną
Układ równań najprościej.
\(\displaystyle{ \begin{cases} P = \frac{ab}{2} = \sqrt{5} \\ a^2 + b^2 = c^2 = 9\end{cases}}\)
Wyznaczasz coś z pierwszego równania i podkładasz do drugiego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} P = \frac{ab}{2} = \sqrt{5} \\ a^2 + b^2 = c^2 = 9\end{cases}}\)
Wyznaczasz coś z pierwszego równania i podkładasz do drugiego.
Obliczanie obwodu trójkąta mając Pole i przeciwprostokątną
Dzięki, jeśli dobrze obliczyłem to obwód równa się 5 + \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\). Tobie wyszło tak samo?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2013, o 21:31 przez Whatsup, łącznie zmieniany 1 raz.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy