Stosunek pól figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 16 i 30. Ze środka przeciwprostokątnej poprowadzono prostą do niej prostopadłą. Oblicz stosunek pól figur na które ta prosta podzieli trójkąt.
Bardzo prosze pokierować mnie w tym zadaniu.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, o 20:43 przez Consolidaa, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Stosunek pól figur

Post autor: piasek101 »

Consolidaa pisze:... Oblicz stosunek pól figur na które ta prosta podzieli odcinek.
Popraw.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Stosunek pól figur

Post autor: wujomaro »

Masz rysunek? Widzisz trójkąty podobne?
Pozdrawiam!
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

CHYBA widzę jak dorysuję jeszcze jedną prostą dzielącą połowę połowy przeciwprostokątnej (przechodzi przez punkt A?). Ale jak udowodnić że są podobne?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Stosunek pól figur

Post autor: Vether »

Tu masz narysowaną sytuację (nie wiem, dlaczego nie mogłem wstawić... ):


\(\displaystyle{ \left| AC\right| = 16}\)

\(\displaystyle{ \left| AB\right| = 30}\)


Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ \left| BC\right|}\) i szukaj na rysunku trójkątów podobnych.

@edit: Za mocno kombinujesz... Przecież \(\displaystyle{ ABC}\) jest podobny do \(\displaystyle{ BMN}\)
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

Czyżby to była prosta NC?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Stosunek pól figur

Post autor: Vether »

Niczego nie musisz dorysowywać. Przypatrz się tym trójkątom, które wymieniłem. Mają takie same kąty. Są podobne. Zastanów się, jak to wykorzystasz...
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

\(\displaystyle{ \frac{NB}{17} = \frac{30}{34}}\) ?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Stosunek pól figur

Post autor: Vether »

Nie...

\(\displaystyle{ \frac{NB}{17} = \frac{34}{30}}\)

Przeciwprostokątna do dłuższej przyprostokątnej
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

Na pewno tak? Bo na lekcji nam profesor mówił tak jak ja napisałam...-- 29 kwi 2013, o 21:03 --Ok. już wiem. Mój błąd.
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Stosunek pól figur

Post autor: Vether »

Kłamał... Na pewno tak. Przeciwprostokątna do dłuższej przyprostokątnej...

Ok... Dalej już chyba dasz sobie radę?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2013, o 21:10 przez Vether, łącznie zmieniany 1 raz.
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

NB wyszło 289/15? Czy mi się coś pomyliło?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Stosunek pól figur

Post autor: Vether »

Tak, tyle powinno wyjść. Ale tak właściwie bardziej od \(\displaystyle{ NB}\) interesuje nas odcinek \(\displaystyle{ MN}\), ponieważ znając jego miarę, będziemy mogli obliczyć pole trójkąta \(\displaystyle{ BMN}\).
Consolidaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 23 paź 2012, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

Stosunek pól figur

Post autor: Consolidaa »

Obliczyłam. 136/15?
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Stosunek pól figur

Post autor: Vether »

Tak. Teraz tylko policz pole trójkąta \(\displaystyle{ BMN}\).

Żeby policzyć pole czworokąta \(\displaystyle{ ANMC}\) skorzystaj z oczywistej równości:

\(\displaystyle{ P_{ANMC}= {P_{ABC}- P_{BMN}}\)

I na koniec stosunek. Powodzenia
ODPOWIEDZ