Promienie okręgów na bazie a,b,c

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Spykaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 23 sie 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Promienie okręgów na bazie a,b,c

Post autor: Spykaj »

Środki trzech okręgów parami stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach a,b,c. Znajdź promienie tych okręgów, jeśli:
a = 5
b = 6
c = 7

HELP

Te "Trudne zadanie! " w temacie było chyba niepotrzebne
luka52
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2007, o 23:30 przez Spykaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Promienie okręgów na bazie a,b,c

Post autor: max »

2, 3, 4
zauważ, że punkty styczności muszą leżeć na bokach trójkąta
ODPOWIEDZ