trapez wpisany w okrąg. obwód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

trapez wpisany w okrąg. obwód

Post autor: unn4m3nd »

Dany jest trapez wpisany w okrąg o promieniu 5. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu. Sinus kąta ostrego trapezu jest równy \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\). Wyznacz obwód trapezu.

Dłuższa podstawa jest średnicą czyli ma miarę 10.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{4}{5}\\
\\
\cos \alpha = \frac{3}{5}}\)

Niestety dalej nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc.
Pozdr
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trapez wpisany w okrąg. obwód

Post autor: piasek101 »

Poprowadź przekątną.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

trapez wpisany w okrąg. obwód

Post autor: unn4m3nd »

nie widzę żeby mi to cokolwiek dało.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trapez wpisany w okrąg. obwód

Post autor: piasek101 »

i szukaj trójkąta prostokątnego (bez wysokości trapezu).
ODPOWIEDZ