Równoległobok i jego środki.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 20 paź 2012, o 07:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 3 razy
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równoległobok i jego środki.
Trójkąty \(\displaystyle{ ABL}\) i \(\displaystyle{ ABD}\) mają wspólną podstawę \(\displaystyle{ AB}\) i takie same wysokości opadające na tą podstawę, stąd wniosek, że ich pola są równe, więc \(\displaystyle{ PP}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 14 maja 2011, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 6 razy
Równoległobok i jego środki.
Pole trójkąta ABL to jest połowa iloczynu podstawy i wysokości. Podstawa to jest bok AB, a wysokość - odcinek KL (który jest równy odcinkowi AD). Zatem: \(\displaystyle{ P_{\triangle ABL}=\frac12\cdot\left| AB\right| \cdot\left| KL\right| =\frac12\cdot\left| AB\right| \cdot\left| AD\right|}\)
Trójkąt ABD jest prostokątny, zatem jego pole jest połową iloczynu przyprostokątnych. \(\displaystyle{ P_{\triangle ABD}=\frac12\cdot\left| AB\right| \cdot\left| AD\right| = P_{\triangle ABL}}\).
Trójkąt ABD jest prostokątny, zatem jego pole jest połową iloczynu przyprostokątnych. \(\displaystyle{ P_{\triangle ABD}=\frac12\cdot\left| AB\right| \cdot\left| AD\right| = P_{\triangle ABL}}\).