Witam! Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania, proszę o wszystkie obliczenia. oto zadanie:
W trapezie równoramiennym długości podstaw są odpowiednio równe 15 cm i 9 cm.Długość ramienia ma 5cm.Oblicz odległości punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od obydwu podstaw.
Odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od pods
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od pods
Zapoznaj się z regulaminem. Poprawiłem temat.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
[ Dodano: Sob Sty 08, 2005 2:33 pm ]
Dodam jeszcze rozwiązanie
Na wstępie obliczmy wysokość naszego trapezu. Wiemy, że jest on równoramienny, więc po opuszczeniu wysokości odcinki otrzymane po obu stronach mają jednakową długość, powiedzmy x. 2x+9=15 x=3. Z tw. Pitagorasa mamy: 32+h2=42 h=4.
Przez h1 i h2 oznaczmy odległość punktu przecięcia przekątnych od podstaw. Oczywistym jest, że h1+h2=h=4.
Zauważamy, że trójkąty, których wspólnym wierzchołkiem jest punkt przecięcia przekątnych, a podstawami podstawy trapezu są podobne (cecha kkk) - jest tak ponieważ kąty przy podstawach są naprzemianległe.
Z powyższych informacji wiemy, że:
h1+h2=4
h1/h2=9/15
...
h1=1,5
h2=2,5
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
[ Dodano: Sob Sty 08, 2005 2:33 pm ]
Dodam jeszcze rozwiązanie
Na wstępie obliczmy wysokość naszego trapezu. Wiemy, że jest on równoramienny, więc po opuszczeniu wysokości odcinki otrzymane po obu stronach mają jednakową długość, powiedzmy x. 2x+9=15 x=3. Z tw. Pitagorasa mamy: 32+h2=42 h=4.
Przez h1 i h2 oznaczmy odległość punktu przecięcia przekątnych od podstaw. Oczywistym jest, że h1+h2=h=4.
Zauważamy, że trójkąty, których wspólnym wierzchołkiem jest punkt przecięcia przekątnych, a podstawami podstawy trapezu są podobne (cecha kkk) - jest tak ponieważ kąty przy podstawach są naprzemianległe.
Z powyższych informacji wiemy, że:
h1+h2=4
h1/h2=9/15
...
h1=1,5
h2=2,5
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od pods
oznacz to sobie ABCD
AB = 15
CD = 9
pierw musisz wyliczyc ze wysokosc trapezu to 4 mam nadzieję że wiesz jak
z wierzchołka C pusc wysokosc na bok AB i punkt ten nazwij F
z punktu przeciecia przekatnych pusc podstawe na bok AB i nazwij ten punkt K
teraz trojkaciki podobne mamy AFC podobny jest do AKG
(dajmy na to ze punkt G to przeciecie prostych
no to dajesz z pitagorasa i masz
AB = 15
CD = 9
pierw musisz wyliczyc ze wysokosc trapezu to 4 mam nadzieję że wiesz jak
z wierzchołka C pusc wysokosc na bok AB i punkt ten nazwij F
z punktu przeciecia przekatnych pusc podstawe na bok AB i nazwij ten punkt K
teraz trojkaciki podobne mamy AFC podobny jest do AKG
(dajmy na to ze punkt G to przeciecie prostych
no to dajesz z pitagorasa i masz
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 8 sty 2005, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Barczewo
Odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od pods
ja chodze do klasy 2 gimnazjum, proszę o dokładne wyjaśnienie mi o co w tym chodzi, wszytkie dokładne obliczenia, pierwszy post w odpowiedzi był dobry ale w momencie gdzie były trzy kropki zgubiłem sie. prosze najlepiej gdyby był rysunek, wysłany na e-mail rafalniski@op.pl przepraszam ze mrzmi to tak rozkazująco, ale niewiedziałem jak to napisac. z góry dziękuję za wszelką pomoc.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od pods
Rozwiąże ten układ metodą podstawiania, żeby wszystko było widać :
h1+h2=4
h1/h2=9/15
h1=4-h2
15h1=9h2
h1=4-h2
60-15h2-9h2
h2=4-h1
24h2=60 /: 24
h1=1,5
h2=2,5
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
h1+h2=4
h1/h2=9/15
h1=4-h2
15h1=9h2
h1=4-h2
60-15h2-9h2
h2=4-h1
24h2=60 /: 24
h1=1,5
h2=2,5
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 8 sty 2005, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Barczewo
Odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od pods
prosze to rozwiązanie do tego zadania, prosze rozwiązcie mi to. Rysunek znajduje sie na stronie :
albo
a gdyby zaden link nie zadziałał to podaje działania:
j-przekątna
h=4
a=9
d=15
j^2=h^2 + (b-(b-a)/2)^2
{x^2=e^2 -(a/2)^2
{(h-x)^2=(j-e)^2 - (b/2)^2
h-x=y, j-e=f
prosze o wszystkie obliczenia ja jestem słaby z matematyki, tak żeby wszystko było jasne.Z góry dziękuję
albo
a gdyby zaden link nie zadziałał to podaje działania:
j-przekątna
h=4
a=9
d=15
j^2=h^2 + (b-(b-a)/2)^2
{x^2=e^2 -(a/2)^2
{(h-x)^2=(j-e)^2 - (b/2)^2
h-x=y, j-e=f
prosze o wszystkie obliczenia ja jestem słaby z matematyki, tak żeby wszystko było jasne.Z góry dziękuję