Kąty w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bugmenot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy

Kąty w okręgu

Post autor: Bugmenot »

Wyznacz miary kątów : \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\)



Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{1}{2} \cdot 100 stopni = 50 stopni}\)

Dalej niestety nie wiem, proszę o wytłumaczenie. Z góry dziękuję.
stasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 23:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice
Podziękował: 1 raz

Kąty w okręgu

Post autor: stasia »



\(\displaystyle{ \alpha=50 ^{o}}\) dobrze obliczyłeś.
czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg więc suma przeciwległych kątów wynosi \(\displaystyle{ \alpha + \beta =180^o}\) zatem kąt \(\displaystyle{ \beta =180^0-50^o=130^o}\)

Kąt \(\displaystyle{ DOF=80^o}\), ponieważ z kątem \(\displaystyle{ BOD=100^o}\) tworzą kąty przyległe, czyli ich suma musi być równa \(\displaystyle{ 180^o}\).
Dalej kąt \(\displaystyle{ DGF= \frac{1}{2} \cdot 80^o = 40^o}\)

Kąt \(\displaystyle{ \gamma = 180^o - 40^o=140^o}\) na tej samej podstawie co kąt eta tylko, że dla czworokąta DEFG
ODPOWIEDZ