Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 kwie 2013, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Witam
Mam problem z pewnym zadaniem. Prosił bym o wytłumaczenie i podanie wyniku, wtedy jak zrobię to będę wiedział, że dobrze. Treść:
1.Oblicz pole trapezu rownoramiennego, w którym długość krótszej podstawy (6cm), dłużej podstawy (tu nie mamy wymiarów) i ramienia tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny o sumie wyrazó 24.
2. Wyznacz długość boków kwadratu, w którym bok jest o dwa krótszy od przekątnej.
Mam problem z pewnym zadaniem. Prosił bym o wytłumaczenie i podanie wyniku, wtedy jak zrobię to będę wiedział, że dobrze. Treść:
1.Oblicz pole trapezu rownoramiennego, w którym długość krótszej podstawy (6cm), dłużej podstawy (tu nie mamy wymiarów) i ramienia tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny o sumie wyrazó 24.
2. Wyznacz długość boków kwadratu, w którym bok jest o dwa krótszy od przekątnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 kwie 2013, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Trochę nie czaje właśnie.... Gdybym miał podane dwie wartości to bym obliczył różnicę tego ciągu a tak... nie wiem.ares41 pisze:1. Jak wygląda wyrażenie opisujące sumę trzech kolejnych wyrazów tego ciągu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 kwie 2013, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Ok, przypuśćmy, że długa podstawa to "a" a ramie to "b"
To jest cały ciąg: 6,a,b
\(\displaystyle{ \frac{a}{6}=r}\)
Co dalej ?
To jest cały ciąg: 6,a,b
\(\displaystyle{ \frac{a}{6}=r}\)
Co dalej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 kwie 2013, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Nie wiem, nie mam pomysłu. Na pierwszy rzut oka wydaje się proste zadanie a tu klops, jakby czegoś brakowało
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Pole trapezu
Zapisz wzory na to co potrzebujesz.
Problem. Chyba jest błąd .Na pewno było dwa razy W ten sposób "dowiedzie się,że
\(\displaystyle{ \sqrt{2}=2}\)
Problem. Chyba jest błąd .Na pewno było dwa razy W ten sposób "dowiedzie się,że
\(\displaystyle{ \sqrt{2}=2}\)
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Pole trapezu
Kartezjusz, treść jest taka:
Pozdrawiam!
Wzór na przekątną kwadratu i rozwiązujemy równanie.2. Wyznacz długość boków kwadratu, w którym bok jest o dwa krótszy od przekątnej.
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 20:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Pole trapezu
ciąg arytmetyczny:
\(\displaystyle{ a _{1} =6}\)
\(\displaystyle{ a _{2} = a _{1}+r}\)
\(\displaystyle{ a _{3} = a _{1}+2r}\)
wzór na sumę ciągu arytmetycznego
\(\displaystyle{ S_{n} = \frac{(a _{1}+a _{n}) \cdot n }{2}}\)
u nas to
\(\displaystyle{ 24 = \frac{(6+a _{3}) \cdot 3 }{2}}\)
zatem
\(\displaystyle{ a _{3} =10}\)
łatwo obliczć że
\(\displaystyle{ r=2}\)
czyli
górna podstawa =6
dolna podstawa = 8
ramię =10
z pitagorasa obliczymy wysokość
\(\displaystyle{ H= 3 \sqrt{11}}\)
dalej to już bajka
\(\displaystyle{ a _{1} =6}\)
\(\displaystyle{ a _{2} = a _{1}+r}\)
\(\displaystyle{ a _{3} = a _{1}+2r}\)
wzór na sumę ciągu arytmetycznego
\(\displaystyle{ S_{n} = \frac{(a _{1}+a _{n}) \cdot n }{2}}\)
u nas to
\(\displaystyle{ 24 = \frac{(6+a _{3}) \cdot 3 }{2}}\)
zatem
\(\displaystyle{ a _{3} =10}\)
łatwo obliczć że
\(\displaystyle{ r=2}\)
czyli
górna podstawa =6
dolna podstawa = 8
ramię =10
z pitagorasa obliczymy wysokość
\(\displaystyle{ H= 3 \sqrt{11}}\)
dalej to już bajka
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 18 kwie 2013, o 20:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 5 razy
Pole trapezu
Gdy pisałem temat to na drugi dzień miałem sprawdzian i te dwa zadania akurat były i widzę, że w domu miałem takie same wyniki jak wy, więc powinno być dobrze. Tak czy siak dziękuję za pomoc.