Trapez
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Trapez
z wlasnosci f.trygonometrycznych mozna obliczyc wysokosc
\(\displaystyle{ sin\beta=\frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ h=a *sin\beta}\)
no to teraz oblicze podstawe tego trojkata prostokatnego-x
\(\displaystyle{ tg\beta=\frac{asin\beta}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=acos\beta}\)
c-krótsza podstawa
d-dłuzsza podstawa
\(\displaystyle{ x=c+\frac{d-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{d+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ a cos\beta=\frac{d+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ d+c=2*a* cos\beta}\)
\(\displaystyle{ P=0,5*2*a cos\beta *a sin\beta}\)
\(\displaystyle{ sin\beta=\frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ h=a *sin\beta}\)
no to teraz oblicze podstawe tego trojkata prostokatnego-x
\(\displaystyle{ tg\beta=\frac{asin\beta}{x}}\)
\(\displaystyle{ x=acos\beta}\)
c-krótsza podstawa
d-dłuzsza podstawa
\(\displaystyle{ x=c+\frac{d-c}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{d+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ a cos\beta=\frac{d+c}{2}}\)
\(\displaystyle{ d+c=2*a* cos\beta}\)
\(\displaystyle{ P=0,5*2*a cos\beta *a sin\beta}\)